Ovogodišnji projekt Zavičajne nastave učenika Pazinskoga kolegija nosi naziv  „Kartulina z Žminja“.  Završno predstavljanje  projekata svih uključenih srednjih škola biti će 10. svibnja 2019. godine   u Gimnaziji Pula u Puli.

 Zašto baš Žminj? Jedan je od razloga što mnogo naših učenika dolazi baš iz tog područja; u  Istri svi putevi vode u Žminj;  žminjski govor je zaštićeno materijalno i kulturno dobro Republike Hrvatske, a tko nije čuo za najveću pučku fešta -  Bartulju koja se održava posljednje subote u mjesecu kolovozu? Gotovo na svakom polju u okolici Žminja možemo vidjeti istarski kažun, suhozide, masline, biciklističke staze, mnoštvo seoskih turizama s bogatom gastronomskim ponudom.

Naš je projekt zaživio početkom ove školske godine, a prvi dašak Žminjštine u našu je Školu donijela pjesnikinja Nada Galant. Nakon toga smo ugostili profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, na odsjeku za maslinarstvo – dr. Đanija Benčića koji je učenicima održao predavanje u kojem je govorio o povijesti maslinarstva u Istri i svijetu s posebnim osvrtom na područje Žminjštine.

Učenici su dobili zaDatak istražiti povijesne i geografske osobitosti Žminja i Žminjštine te materijalno i nematerijalno bogatstvo na tom području, a prilikom posjeta Žminju, profesorica Vilma Zohil nas je upoznala sa žminjskom poviješću i kulturnim znamenitostima. Posjetili smo i Feštinsko kraljevstvo odakle je skupina učenika s profesorima iz prirodnih predmeta uzela uzorak tla te ispitala njegovu kakvoću.  Na samome je kraju našeg projekta gospodin Branko Galanat podučio učenike izradi kažuna, a u našem je holu osvanuo kažun napravljen od knjiga.

U projekt su ove godine uključeni profesori prirodnih i društvenih predmeta:  prof. Orijana  Paus, Sandra Sloković, Sanja Depikolozvane, Miranda Guštin, Irena Hudak Bogešić i Martina Pulić Grabar, Daniel Bogešić a „Kartulinu z Žminja“ je uređivalo sedamdesetak učenika od prvog do četvrtog razreda.

Podaci koje smo sakupili nalaze se u ovoj maloj brošurici pod nazivom Kartulina Žminja gdje možete pogledati i ostale sadržaje u digitalnom obliku.

 

 

Dobro došli!
Pazinski kolegij je gimnazija koja nudi klasično i jezično usmjerenje, u čijem sastavu djeluje i učenički dom! Upoznaj nas!

SIGURNOSNE
MJERE

UPOZNAJ KOLEGIJ!

GIMNAZIJSKI PROGRAMI

KLASIČNA I JEZIČNA GIMNAZIJA

UČENIČKI DOM

...KAD JE ŠKOLA DOM

"Dan u Kolegiju"

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

SPORT, PROJEKTI, VOLONTIRANJE...

Projekti

ČASOPISI ONLINE

JJZINE BR.1
Časopis u suradnji s učenicima iz Verone.
Pi2KGi
Časopis grupa učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu iz Talijanskog jezika.
YEARBOOK
Godišnjak učenika jezične gimnazije XXIII. generacije.
U projektu razmjene učenika u Pazinskom kolegiju sudjeluju učenici iz Italije, Belgije i Danske.
Na Festivalu zavičajnosti u Puli 10. svibnja 2019. predstavljen je ovogodišnji projekt zavičajne nastave Kartulina z Žminja
Pula 10. svibnja 2019.
Kaštel Novi 18. travnja 2019.
Lijepom našom; Zavičajna nastava; Florileum Istricum; Linguapolis in Collegio; Razmjena učenika; Misionar; Rim; Upoznavanje učenika 1. razreda; Kolegij - prijatelj zajednice; Zavičajni kviz "Krasna zemljo" i "Dragi naš Pazin"