PROJEKT RAZMJENE UČENIKA

 

  • suradnja sa školom ISTITUTO SCOLASTICO SALESIANI DON BOSCO IZ VERONE:

Naši učenici imaju priliku upoznati bogatu povijesnu i kulturnu baštinu Verone, pohađati zajedno s svojim domaćinima nastavu iz Fizike, Matematike, Engleskog jezika i Filozofije, te posjetiti Mantovu, Sermione i okolicu Verone.

 

  • EUROPEAN WEEK - SINT-DIMPNACOLLEGE

Tijekom sudjelovanja u projektu European Week belgijske škole Sint-Dimpnacollege u Geelu naši su učenici smješteni u obiteljima domaćina – učenika  Sint-Dimpnacollege. U ponedjeljak Europskog tjedna program započinje međusobnim upoznavanjem učenika svih sudionika programa: škole iz Njemačke, Španjolske, Poljske, Italije i drugih država, a zatim učenici u manjim skupinama sudjeluju u programima Citygame i Language lesson. U večernjem dijelu programa svaka od škola sudionica predstavlja se tradicionalnim plesom i štandom.

Sljedećih dana učenici upoznaju Antwerpen, Brusselsu (katedralu sv.Mihaela, gradsku vijećnicu, središnji gradski trg Grote Markt, fontanu Manneken Pis, knjižnicu Albertina, šoping galeriju Passage du Nord i drugo. Posljednjeg dana programa europskog tjedna razmjene učenika svaka skupina zemalja sudionica zajedno s učenicima koji su ih ugostili radi na završnoj prezentaciji svojeg projekta. Na završnoj večeri učenici projekt predstave roditeljima domaćina te svim sudionicima razmjene, a u samostalnoj točki i našu zemlju i školu.

 WELCOME EUROPE

U Pazinskom je Kolegiju od 6. do 12. svibnja 2018.  prvi put organiziran Welcome Europe projekt razmjene učenika u kojem su uz naše učenike sudjelovale dvije grupe od po 15 učenika iz Belgije (Sint Dimpna Kogeka škola iz grada Geela) i Danske (Niels Brock Business College iz Kopenhagena). Projekt je započeo nedjeljnim dolaskom gostiju u obitelji naših učenika. Drugi dan projekta učenici su predstavili svoje škole i zemlje iz kojih dolaze, a s danskim su učenicima razredna odjeljenja 3.a i 3.b održala i zajednički sat Engleskog jezika na kojem su jedni drugima predstavili kreativne uratke na temu knjige Ubiti pticu rugalicu. Uslijedila je šetnja gradom uz vođenje učenika završnih razreda osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina. Popodne su sudionici projekta proveli u međusobnom druženju kroz razne igre upoznavanja dok su večer proveli uz pjesmu i ples. U utorak je započeo rad na projektu Škola nekad i danas te posjet Poreču i Motovunu. Treći je dan okončan sportskim aktivnostima: odbojkom, badmintonom, stolnim tenisom. Sadržajan program nastavljen je odlaskom u Zagreb, kojim je ujedno prigodno obilježen Dan Europe, u srijedu 9. svibnja. Uz rad na projektnom zadatku School now and then koji se odvijao u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, učenici su obilježili Dan Europe posjetom uredu Europske komisije. U Saboru ih je primio predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. sc. Miro Kovač. Na kraju radnog tjedna u mješovitim radnim skupinama učenici su istraživali školske sustave u Hrvatskoj, Danskoj i Belgiji od kraja 19.stoljeća pa sve do današnjih dana. Saznanja o različitostima i sličnostima pretočili su u video uratke i prezentacije. Uslijedio je piknik u dvorištu škole i predah uz ručak. Popodne su ostvarene i kreativne radionice kuhanja,plesanja, vezenja i informatike. Gosti su, između ostalog, naučili spravljati pljukance, kroštule i plesati balun. Navečer je prigodnim programom obilježeno zajedništvo i uspješan projektni tjedan. Izmjenjivale su se plesne i pjevne točke s onima informativnije prirode vezane uz projektni zadatak. Gosti su imali prilike kušati i belgijske i danske delicije ovom prigodom izložene na nacionalnim štandovima. Završetak večeri obilježilo je druženje uz domjenak  i ples. Sedmog dana projekta, u petak rano ujutro gosti iz Danske su krenuli putem zračne luke, dok su kasnije belgijski učenici sudjelovali na satima Kemije i Latinskog jezika. Prije samog odlaska u obitelji domaćina, u kojima će ostati sve do polaska svojim kućama u nedjelju, belgijske kolege upoznali su ljepote Pule.

Gosti iz Belgije i Danske iskazali su veliko zadovoljstvo sadržajima, organizacijom i gostoprimstvom te očekuju naše učenike iduće godine u svojim školama radi nastavka projekta razmjene učenika.