I ove su godine u našoj školi održane dvije popularne kemijske radionice „Analizom pogodi koja je sol u vodi“. Prva radionica održana je u srijedu, 20.10.2021. u sklopu Županijskog stručnog vijeća nastavnika kemije za 15-tak nastavnika kemije, a druga u petak, 22.10.2021. za 24-ero učenike drugih, trećih i četvrtih razreda koji su inače uspješni u svladavanju zadanih ishoda iz samog predmeta. Radionica je iz ciklusa “Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja” a zajedno su je izveli njen autor doc. dr. sc. Tomislav Portada sa Institita Ruđer Bošković i student sa FKIT-a Hrvoje Vojvodić, inače bivši učenik naše škole.
Zadatak radionice bio je da na temelju pokusa i opažanja sudionici izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih nepoznatih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam plastičnih bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari. Sudionici su vrlo aktivno i s puno interesa sudjelovali u radionici i na taj način učili otkrivanjem, metodom koja je vrlo popularna i korisna za razumijevanje i poznavanje sadržaja iz prirodoslovlja. Ova radionica bila je dobra prilika učenicima da nauče nešto više od sadržaja koji se uči u okviru redovne nastave kemije, a nastavnicima novi izvor načina osmišljavanja nastavnog sata.
U organizaciji radionica sudjelovali su PKKG i profesorica Irena Hudak Bogešić, voditeljica ŽSV-a nastavnika kemije Istarske županije.
Na kraju radionice, učenici su izrazili svoje zadovoljstvo ovakvim načinom rada te su poželjeli da se ovakve ili slične radionice češće održavaju…