Dobro došli!
Pazinski kolegij je gimnazija koja nudi klasično i jezično usmjerenje, u čijem sastavu djeluje i učenički dom! Upoznaj nas!

SIGURNOSNE
MJERE

NOVOSTI

U srijedu 30. studenog 2022., u sklopu obilježavanja Tjedna znanosti, u prepunoj velikoj dvorani Pazinskog kolegija, predavanje je za učenike i djelatnike održao jedan od najpoznatijih hrvatskih astronoma Korado Korlević, učitelj i voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. Predavanje je poprimilo oblik razgovora kojeg je moderirao Ivica Šuran, slično razgovorima koje već godinama s Korlevićem vodi u popularnoj emisiji "Pod zvijezdama" na Radio Istri. Postavivši pitanje "Kome pripada budućnost?" odgovorio je da ona pripada djeci i mladima, ali onima koji su spremni za nju se i izboriti. Budućnost pripada onima koji neće gledati sa strane, već će učiti, istraživati, stvarati, graditi i upravljati. Zatim je otvorio cijeli niz zanimljivih problema ili izazovnih "ključanica", kako ih je on nazvao, objašnjavajući u kojem smjeru ide razvoj našeg suvremenog društva. Upozorio je da smo nažalost iz tehnološke civilizacije zabrazdili u civilizaciju prodaje snova, civilizaciju potrošača koji su prvenstveno fokusirani na sebe same, ali da prodaja snova direktno vodi u propast. Osim toga, jedan od ključnih izazova je ubrzano nestajanje radnih mjesta, prije svega zbog informatizacije i robotizacije. Naš obrazovni sustav ne uspijeva stvarati ljude koji će se moći prilagoditi i naći svoje mjesto u takvom društvu, ali upravo je pokojni mons. Antun Hek pokrenuo Pazinski kolegij jer htio suočiti s tim izazovom, pohvalio je Korlević. Vrijeme prepisivanja s ploče, bubanje činjenica i informacija je iza nas. Ključna postaje brzina, kreativnost, poduzetnost i permanentno učenje. Zato dodatnu podršku treba pružiti darovitim učenicima. Budućnost pripada mladima, ali će najveći izazovi biti oni moralno-etičke prirode koji će od mladih tražiti sposobnost rasuđivanja kako bi usmjeravali društveni razvoj u smjeru općeg dobra.

UPOZNAJ KOLEGIJ!

GIMNAZIJSKI PROGRAMI

KLASIČNA I JEZIČNA GIMNAZIJA

UČENIČKI DOM

...KAD JE ŠKOLA DOM

"Dan u Kolegiju"

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

SPORT, PROJEKTI, VOLONTIRANJE...

Projekti

ČASOPISI ONLINE

JJZINE BR.1
Časopis u suradnji s učenicima iz Verone.
Pi2KGi
Časopis grupa učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu iz Talijanskog jezika.
YEARBOOK
Godišnjak učenika jezične gimnazije XXIII. generacije.
U projektu razmjene učenika u Pazinskom kolegiju sudjeluju učenici iz Italije, Belgije i Danske.
Na Festivalu zavičajnosti u Puli 10. svibnja 2019. predstavljen je ovogodišnji projekt zavičajne nastave Kartulina z Žminja
Pula 10. svibnja 2019.
Kaštel Novi 18. travnja 2019.
Lijepom našom; Zavičajna nastava; Florileum Istricum; Linguapolis in Collegio; Razmjena učenika; Misionar; Rim; Upoznavanje učenika 1. razreda; Kolegij - prijatelj zajednice; Zavičajni kviz "Krasna zemljo" i "Dragi naš Pazin"