Dobro došli!
Pazinski kolegij je gimnazija koja nudi klasično i jezično usmjerenje, u čijem sastavu djeluje i učenički dom! Upoznaj nas!

Naši maturanti XXVII. generacije nedavno su se vratili s maturalnog putovanja u Grčku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Na put su se otisnula 42 učenika u pratnji razrednika, prof. Filipa Celenta i Katarine Breščić Šegota, te profesora Daniela Bogešića i Milice Maligec. Gdje su sve bili, što su posjetili, kako su provodili dane, saznajte iz prve ruke i pera samih maturanata u daljnjem tekstu.

Grčka

Naše izazovno i nezaboravno putovanje započelo je 14. rujna u ranim jutarnjim satima. Iako još uvijek veoma pospani, naše uzbuđenje osjećalo se u zraku. Čim je autobus došao (koji smo čekali kao ozeblo sunce) i čim smo se smjestili na naša sjedala, putovanje je moglo započeti! Prvo smo se vozili mirnim cestama do Venecije gdje smo se ukrcali na grčki brod te krenuli na predivnu i mirnu plovidbu Mediteranom koja je trajala gotovo puna dva dana.
Prvo smo plovili Jadranom, zatim prošli kroz Otranska vrata i nastavili Jonskim morem do Patrasa - naše destinacije. Došli smo u kasnim večernjim satima, stoga smo se autobusom uputili direktno do našeg hotela gdje smo prenoćili.

Sljedećeg jutra smo se podijelili u dvije grupe; jedna se grupa otišla osvježiti u moru, a druga je za to vrijeme bila u opuštajućem razgledu grada Patrasa. Potom smo se uputili u Epidaurus: spektakularno svetište boga Asklepija sve nas je ostavilo oduševljenim, a još nasse više dojmila Mikena i živopisna Lavlja vrata. Nedaleko od Mikene stali smo u obližnji restoran na ručak, a potom ugodnom vožnjom do Atene, odnosno do hotela u kojemu ćemo odsjesti. U večernjem smo se izlasku doista lijepo proveli, dobro društvo i dobra atmosfera. Noć je bila mirna, a s lijepim jutrom, novi je dan bio pred nama. Nakon doručka smo krenuli u razgled grada u pratnji lokalne vodičkinje (ili vodičke ;)), a najviše smo se zadržali na Parthenonu na Akropoli gdje smo, unatoč ogromnoj gužvi, uspjeli doživjeti čari toga divnog svjetskog fenomena. Čak smo sreli i učenike zagrebačke Humanističke gimnazije što nas je posebno iznenadilo i razveselilo, doista smo osjetili na svojoj koži poznatu uzrečicu "da je svijet maleno mjesto". Nakon Akropole smo pametn iskoristili slobodno vrijeme na ručak, šetnju i šopingiranje (čak smo i uživo čuli izvedbu pjesme "Đurđevdan" u samom centru grada), a nakon toga smo otišli u Nacionalni muzej koji je ostavio upečatljiv dojam na nas. Večer smo proveli u Plaki, najstarijem dijelu grada, u restoranu gdje se obazrivo njeguje grčka tradicija: ples, glazba, narodna nošnja i hrana. Nakon lijepog provoda ispunjenog smijehom i dobrom zabavom, ostali smo još malo u gradu, a potom se svi složno vratili u hotel. Ujutro smo se odjavili iz hotela i napustili, barem na ovom putovanju, Atenu. Krenuli smo prema Delfima gdje smo prošetali Apolonovim hramom i svjedočili lijepom i mirnom krajoliku, a potom svratili u obližnji muzej. Nakon razgledavanja, počastili smo se ručkom te krenuli prema Kalambaki. Čim smo došli, požurili smo na organiziranu večeru u jedan od kalambaških restorana, a nakon okrepe - u hotel. Naravno, uslijedio je kratki noćni izlazak u grad.

Naš zadnji dan boravka u Grčkoj obogatili smo još jednom lokacijom koja nas je sve kupila. Uistinu, svatko je bio fasciniran Meteorima - nizom od šest pravoslavnih manastira povezanih u kompleks koji je čak uvršten i na UNESCO-ov popis Zaštićene svjetske baštine. Zbog predivnog pogleda koji se ne viđa svakodnevno, nema onoga tko se nije slikao na Meteorima! Oni su bili naša zadnja stanica prije polaska prema Sjevernoj Makedoniji...

Dominik Mešić, 4.a

Sjeverna Makedonija

U Republiku Sjevernu Makedoniju stigli smo u popodnevnim satima 19.9. U hotelu Belvederu Ohridu večerali smo hranu začinjenu na balkanski način (napokon) te nekolicina nas jekrenula u grad. U potrazi za internetnom, obišli smo sve ohridske kafiće i ostatak naše večeriproveli smo u veselom društvu ljubaznih makedonskih konobara. Sljedeće smo jutro imali na rasporedu obilazak Ohrida uz simpatičnu ‘vodičku’ (kako bi naš Sanjin rekao).  Vidjeli smo unutrašnjost crkve Bogorodice Perivplete i naučili detaljnije o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Posjetili smo također najpoznatiji photo-point Ohrida crkvu Svetog Jovana Kanea s predivnim pogledom na Ohridsko jezero. Nakon obilaska iskoristili smo naše slobodno vrijeme lutajući ulicama grada i kupujući suvenire po povoljnim cijenama. Povratkom u hotel, večerali smo te se nekolicina ponovno uputila u grad u malo ‘opušteniji’izlazak. U hotel smo stigli svi živi i zdravi (neki više neki manje) te pripremili naše kofere za rani polazak. Nekome rani polazak nije baš pasao s obzirom na jučerašnji izlazak, no svi smo bili na broju kada su nas profesori brojali u autobusu. Sve u svemu Ohrid je ocijenjen s vrlo dobrim 4.  Put kući je bio miran, nakon 7 neprospavanih noći, nismo se budili do granice sa Srbijom. Ostatak puta smo proveli pjevajući, spavajući te smo stigli u Pazin u 5 ujutro i pripremili za školu (šalimo se).

Mia Pavlović, 4.b

UPOZNAJ KOLEGIJ!

GIMNAZIJSKI PROGRAMI

KLASIČNA I JEZIČNA GIMNAZIJA

UČENIČKI DOM

...KAD JE ŠKOLA DOM

"Dan u Kolegiju"

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

SPORT, PROJEKTI, VOLONTIRANJE...

Projekti

ČASOPISI ONLINE

JJZINE BR.1
Časopis u suradnji s učenicima iz Verone.
Pi2KGi
Časopis grupa učenika koji pohađaju fakultativnu nastavu iz Talijanskog jezika.
YEARBOOK
Godišnjak učenika jezične gimnazije XXIII. generacije.
U projektu razmjene učenika u Pazinskom kolegiju sudjeluju učenici iz Italije, Belgije i Danske.
Na Festivalu zavičajnosti u Puli 10. svibnja 2019. predstavljen je ovogodišnji projekt zavičajne nastave Kartulina z Žminja
Pula 10. svibnja 2019.
Kaštel Novi 18. travnja 2019.
Lijepom našom; Zavičajna nastava; Florileum Istricum; Linguapolis in Collegio; Razmjena učenika; Misionar; Rim; Upoznavanje učenika 1. razreda; Kolegij - prijatelj zajednice; Zavičajni kviz "Krasna zemljo" i "Dragi naš Pazin"