BestinEnglish je online natjecanje koje se u jedinstvenom terminu provodi u više zemalja, poglavito u zemljama EU te susjednim nam državama izvan EU. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je sveukupno 22 779 učenika, odnosno 704 srednjih škola iz 34 države. Ono je održano 30. studenog 2022. a u našoj školi natjecanju je točno u 9.00 sati pristupio 31 učenik.
Online ispit isti je za sve sudionike te su stoga učenici prvog razreda klasične gimnazije imali priliku rješavati iste zadatke kao i maturanti jezične gimnazije! Rezultati se potom rangiraju prema točnosti i brzini rješavanja, odnosno vremenskom periodu unutar kojeg je ispit započet i završen a najdulje može trajati 60 minuta. Ispit obuhvaća znanja i vještine iz uporabe jezika (gramatike), razumijevanja čitanog te razumijevanja slušanog teksta u obliku video isječka koji pokrivaju raspon jezičnih razina od B1 do C1. Učenike je u početak ispita uputila te tijekom njegova trajanja pratila prof. Katarina Breščić Šegota a budući takvo natjecanje zahtijeva i dobre tehničke uvjete, za IT podršku bio je zadužen prof. Filip Celent. Pri završetku ispita svaki je pristupnik imao uvid u svoj rezultat dok su zbirni rezultati stigli krajem prosinca.
U konačnici, naša najizvrsnija natjecateljica je Marijana Fable čiji je rezultat 26. u Republici Hrvatskoj te 332. uopće. Rezultat škole, 19. mjesto u državi te 3. u regiji, čine rezultati prvoplasiranih 8 učenika a oni su redom: Marijana Fable (4.a), Ines Rogović (4.a), Astrid Zubin (4.b), Petra Haubrich (4.b), Bernarda Zoričić (3.b), Martina Černjul (4.a), Dona Dodich (3.b) te Josip Benčić (4.b). Pohvaljujemo i izvrstan rezultat učenice Emili Barišić (1.b) koja se smjestila na 9. mjestu, tik iza niske učenika završnih razreda. Čestitamo svim sudionicima na uspješnom sudjelovanju, najsrdačnije čestitke idu najboljima! Congrats!